Σημαντική εξέλιξη η αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch λέει ο ΠτΔ

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η αναβάθμιση βασίζεται στην πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση του κράτους και του μεγαλύτερου του αναμενόμενου πλεονάσματος

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η αναβάθμιση βασίζεται στην πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση του κράτους και του μεγαλύτερου του αναμενόμενου πλεονάσματος

Ως σημαντικότατη εξέλιξη χαρακτήρισε την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Fitch ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για το θέμα των εκποιήσεων.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό μετά το πέρας του μνημόσυνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης  χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως σημαντικότατη εξέλιξη. «Την ίδια στιγμή θέλω να αναγνωρίσω τη δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν», σημείωσε.

Όπως είπε, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη, μια ισχυρή και αξιόπιστη οικονομία είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να έχουμε και στοχευμένη κοινωνική πολιτική και «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εμείς συνεχίζουμε».

Ο ΠτΔ χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο θέμα των εκποιήσεων και την ανακοίνωση που έγινε από τα πιστωτικά ιδρύματα. «Την ίδια στιγμή να πω ότι είμαστε σε επαφή με την ΕΕ, με τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν, ελπίζω εντός Μαρτίου, θεωρώ ότι είναι εφικτός στόχος, να έχουμε και την έγκριση σχετικά με το σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.

«Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο φυσικά και θέλουμε να  αντιμετωπίσουμε. Η κατάσταση ως έχει αυτή τη στιγμή δεν λύνει το πρόβλημα, εμείς θέλουμε να δώσουμε μόνιμες λύσεις και ελπίζω, εργαζόμαστε, ώστε εντός Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη λύση», δήλωσε, τέλος.

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα της και την δυνατότητα της κυπριακής οικονομίας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζονται, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την χθεσινή αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι «η συνέχιση της βελτίωσης της δημοσιονομικής θέσης του κράτους και η συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι οι δύο τομείς  οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την εξασφάλιση επιπλέον αναβαθμίσεων».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η αναβάθμιση βασίζεται στην πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση του κράτους και του μεγαλύτερου του αναμενόμενου πλεονάσματος, τη συνεχιζόμενη πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, την αντοχή της οικονομίας σε εξωτερικά μακροοικονομικά σοκ και τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η αναβάθμιση βασίζεται στην πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση του κράτους και του μεγαλύτερου του αναμενόμενου πλεονάσματος«Γενικά οι Fitch έχουν αποτιμήσει θετικά όχι μόνο τις δημοσιονομικές επιδόσεις την περίοδο 2021-2022 αλλά και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διάφορες διεθνείς κρίσεις που επισυνέβησαν τα τελευταία χρόνια», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας πως η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και η προσπάθεια για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα επίσης έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy