Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την ΑΤΑ αποφάσισαν ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ

Πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για να ενημερώσουν τις οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επί της πρότασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου, για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), αποφασίστηκε σε σημερινή κοινή συνάντηση των τεσσάρων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Σύμφωνα με το  ΚΥΠΕ, η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Μαΐου, στις 16:30, στα γραφεία της ΣΕΚ, ούτως ώστε να συζητηθεί το πως θα αντιδράσει το συνδικαλιστικό μέτωπο.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, στην οποία οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ προέβησαν σε μία αποτίμηση της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπήρξε ομογνωμία πως το πλαίσιο που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας είναι προβληματικό και δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ.

Τα εκτελεστικά όργανα των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ έχουν ήδη συζητήσει την πρόταση και έχουν ανακοινώσει ότι αυτή δεν τους ικανοποιεί.

Η εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ θα συνεδριάσει αύριο στις 9.30 για να λάβει την απόφαση της επί της πρότασης.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα δώσουν στον Υπουργό Εργασίας την τελική τους θέση επί της πρότασης την ερχόμενη Παρασκευή κατά την κοινή τους συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις που θα γίνει στις 10.00, στο Υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μάϊου, θα τεθεί ενώπιον του ΔΣ της ΠΟΕΔ η πρόταση του Υπουργού για την τελική της τοποθέτηση.

Όσον αφορά τις εργοδοτικές οργανώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ που αποτελείται από 35 άτομα, θα συνεδριάσει για το θέμα αύριο στις 4.00 το απόγευμα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη, στις 4.00 το απόγευμα και ενδεχομένως κάποια μέλη της Επιτροπής να συμμετάσχουν στη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.

Από την περασμένη Παρασκευή της ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν τονίσει ότι η πρόταση δεν ικανοποιεί  και επιδέχεται βελτιώσεων. Η ΠΕΟ μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού της Συμβουλίου ανέφερε ότι το περιεχόμενο της πρότασης απέχει πολύ από το κοινό πλαίσιο της απόφασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της μεσολαβητικής πρότασης για την ΑΤΑ, κρίνει το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ που αξιολόγησε την πρόταση, καλώντας τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να τα αξιοποιήσει.

Σε ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, αναφέρεται ότι σοβαρό μειονέκτημα της πρότασης είναι η απουσία σαφούς χρονικού ορίζοντα για την πλήρη αποκατάσταση απόδοσης της ΑΤΑ.

Η ΔΕΟΚ σημειώνει ότι σε συντονισμό και συνεννόηση με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα καθορίσει τα επόμενα της βήματα με μοναδικό στόχο την πλήρη διασφάλιση του θεσμού της ΑΤΑ.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Δευτέρα η ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν προσπάθειες από τους κοινωνικούς εταίρους με καλή και θετική διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία για την ΑΤΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy