Νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και μειωμένη επιδότηση φόρων καυσίμων

Το δημοσιονομικό κόστος των δύο μέτρων ανέρχεται €21 εκατ. και €5,96 εκατ. αντίστοιχα

Το δημοσιονομικό κόστος των δύο μέτρων ανέρχεται €21 εκατ. και €5,96 εκατ. αντίστοιχα

Την παράταση της επιδότησης της αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για άλλους δύο μήνες αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας επίσης και νέα δίμηνη μειωμένη επιβολή μειωμένων συντελεστών φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, η οποία ωστόσο είναι μειωμένη στο ήμισυ της προηγούμενης μείωσης των συντελεστών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως το δημοσιονομικό κόστος των δύο μέτρων ανέρχεται €21 εκατ. και €5,96 εκατ. αντίστοιχα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία έχει εγκρίνει πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για παράταση του μέτρου επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια για άλλους 2 μήνες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας πως η πρόταση καλύπτει την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου 2023.

«Το κόστος παράτασης του μέτρου για τους 2 μήνες είναι 21 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κεραυνός είπε πως παρά την παρατηρούμενη σταθεροποίηση στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει παράταση για άλλους δύο μήνες μέχρι 30 Ιουνίου της επιβολής μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης με τους οποίους επιβαρύνεται το πετρέλαιο, η βενζίνη και η αμόλυβδη βενζίνη.

Σημείωσε ωστόσο πως η εν λόγω μείωση περιορίζεται στο 50% της υφιστάμενης μείωσης, δηλαδή μείωση 4,16 σεντ στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή βενζίνη και ντίζελ, και 3,19 σεντ στα καύσιμα θέρμανσης.

Όπως είπε το δημοσιονομικό κόστος από αυτήν την απόφαση είναι €5,96 εκατ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy