Καθίζηση στις μετοχές της UBS και Credit Suisse, τριγμοί και σε τίτλους ευρωπαϊκών τραπεζών

Καθίζηση καταγράφουν οι μετοχές της ελβετικής UBS τη Δευτέρα, καθώς η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse με τίμημα $3,25 δισ δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις αγορές, καθώς σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν και μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η αξία των μετοχών της UBS στο ελβετικό χρηματιστήριο((Six) υποχώρησε μέχρι και 12% το πρωί της Δευτέρας, προτού μετριαστούν οι απώλειες. Αντίστοιχα οι μετοχές της Credit Suisse άνοιξαν με 64% πτώση, μόλις κάτω από τα 0,68 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, πολύ χαμηλότερα από την τιμή εξαγοράς από την UBS, που καθορίστηκε στα 0,76 ελβετικά φράγμα ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή υποχώρησε στο κλείσιμο της Παρασκευής στα 1,86 ελβετικά φράγμα με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να διαμορφώνεται στα $8,7 δισ.

Όπως και η UBS, η Credit Suisse είναι μια από τις 30 παγκόσμια συστημικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών υπέστησαν καθίζηση στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

O δείκτης Stoxx Europe 600 Banks κατέγραφε νωρίτερα πτώση 5%, με τις μετοχές των γαλλικών κολοσσών BNP Paribas και Societe Generale να υποχωρούν κατά περίπου 7%, τις μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank να παρουσιάζουν απώλειες που ξεπερνούσαν το 9% και τους τίτλους της βρετανικής Standard Chartered να υποχωρούν σχεδόν κατά 5%.

Οι ανησυχίες για τις τράπεζες οδήγησαν το Χρηματιστήριο του Τόκιο σε πτώση στο 1,42%

Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο του Τόκιο ωθούμενο καθοδικά από τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, καθώς και από την ενίσχυση της ισοτιμίας του γεν.

Ο Δείκτης αναφοράς Nikkei 225, υποχώρησε σε ποσοστό 1,42% ή κατά 388,12 μονάδες, στις 26.945,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix παρουσίασε πτώση 1,54% ή 30,12 μονάδες υποχωρώντας στις 1.929.30.

Η ισοτιμία του δολαρίου παρέμεινε στο χαμηλό επίπεδο των 131,79 γεν, σχεδόν αμετάβλητη με την αντίστοιχη ισοτιμία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Στα αρχικά στάδια της συνεδρίας, ο Nikkei εισήλθε σε ανοδική τροχιά, στον απόηχο της είδησης για την συμφωνία της εξαγοράς της Credit Suisse από την αντίπαλό της και μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, UBS.

H συμφωνία «ήταν η καλύτερη εναλλακτική μεταξύ μερικών τρομακτικών επιλογών και συνεπώς η αγορά απέφυγε το χειρότερο σενάριο στο άνοιγμα (της αγοράς) της Δευτέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέφεν Ίνες, της SPI Asset Management.

Ωστόσο σημείωμα της χρηματιστηριακής IwaiCosmo σημειώνει ότι παραμένουν ανησυχίες για πιθανή οικονομική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την IwaiCosmo, η επενδυτική δραστηριότητα ήταν μειωμένη ενόψει της ιαπωνικής εθνικής αργίας αύριο, Τρίτη.

Μεταξύ των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, οι μετοχές της Nintendo υποχώρησαν κατά 2,16%, της Fanuc, εταιρείας βιομηχανικών ρομπότ, κατά 1,24%, της Uniqlo κατά 2,11%, ενώ οι μετοχές της SoftBank Group υποχώρησαν κατά 0,82%,  της Toyota κατά 1,06%, και της Mitsubishi  UFJ Financial Group gave κατά 1,84%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy