Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου για την επέκταση της αναστολής εκποιήσεων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την Παρασκευή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον νόμο που αφορά στην επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023.

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής τάχθηκαν 15 βουλευτές, ενώ 37 την απέρριψαν.

Η αναστολή, η οποία είχε ψηφιστεί στις 10 Νοεμβρίου, αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη για επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €750.000 και αγροτεμάχια στα οποίο ασκείται γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

Με την απόρριψη της αναπομπής, η Ολομέλεια απέρριψε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε, αποτελεί ουσιαστικά, καθολική αναστολή των εκποιήσεων, χωρίς στόχευση εφόσον, αναστέλλονται οι εκποιήσεις, που αφορούν επαγγελματική στέγη, ανεξαρτήτως αξίας και ύψους δανείου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της αναπομπής. Πλέον, το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο ή όχι.

Στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους λόγω απαιτήσεων από διαχειριστές δανείων και διερωτήθηκε αν αυτοί είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης είπε από την πλευρά πως το κόμμα είχε προτείνει λύσεις, αλλά δυστυχώς αυτές δεν έγιναν εφικτές, όπως την υιοθέτηση της μεσολαβητικής πρότασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για στόχευση της αναστολής των εκποιήσεων.

«Όμως αυτή δεν είναι λύση, συνεχώς να κάνουμε αναστολές και δεν πάμε ουσιαστικά να δούμε πού είναι το πρόβλημα. Είναι η τελευταία φορά και έχουμε ευθύνη μετά τις προεδρικές να κάνουμε αυτή την προστασία γιατί δεν θέλουμε να ξαναέλθουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy