Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, είπε ο ΠτΔ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό, είπε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από Υπουργούς, μετείχε το πρωί στο τρισάγιο που τελέστηκε στους τάφους των ηρώων, στα Φυλακισμένα Μνήματα, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, ενώ κατέθεσε και στεφάνι.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας και ερωτηθείς τι πήγε λάθος και δεν προχώρησε η κυπριακή υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα λάθος, και είδα και σήμερα κάποιες αναφορές ότι δήθεν επειδή δεν υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα, η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Τουρκία».

«Να σας πω ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για αλληλοϋποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αλλά και στον ΙΜΟ είχε προηγηθεί πολύ πριν την όποια σκέψη για ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα θέσει υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του ΙΜΟ, «όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα έχουμε αρκετή υποστήριξη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εν λόγω Οργανισμό».

Αυτό που έχει σημασία, συνέχισε, είναι «μέσα από την ουσιαστική μας παρέμβαση στον ΙΜΟ να στηρίζουμε τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, αντιλαμβάνεστε, είμαστε μια χώρα, η οποία από το 1987, ακριβώς λόγω της τουρκικής στάσης, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της ναυτιλίας».

«Βλέπουμε και σήμερα την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία, έτσι ώστε να δυσκολεύει τα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η εκλογή της Τουρκίας στη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι ο ΓΓ του ΙΜΟ, είτε προέρχεται από την Τουρκία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπορεί καθοιονδήποτε τρόπο να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, ένα κράτος το οποίο, ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση για ανανέωση μέτρων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι, ναι, κάτι το οποίο συζητούμε, είναι κάτι που (συζητήσαμε) πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και μέσα από συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή, ναι θα συνεχίσουμε αυτό το μέτρο, το οποίο θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό».

Κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της επετείου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τιμούμε τον πιο αγνό, τον πιο ένδοξο αγώνα στην ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Αυτό τον αγώνα που οδήγησε σε ότι πολυτιμότερο έχουμε σήμερα, την Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτή τη διάσταση. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι, οι τιμές δεν πρέπει να περιορίζονται σε επετειακές εκδηλώσεις, όπως αυτή στην οποία είμαστε σήμερα, εδώ, όπως αυτή που θα πάμε όλοι το απόγευμα», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, η πραγματική τιμή «είναι μέσα από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είναι μέσα από τον τρόπο που πολιτευόμαστε, αλλά και ειδικότερα, επειδή μιλάμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την προσπάθεια μας, τον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, κάτι για το οποίο όσα προβλήματα, δυσκολίες, εμπόδια και αν υπάρχουν, να είστε βέβαιοι ότι από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σε παρατήρηση ότι αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ο Πρόεδρός της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα, είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν θα αρκεστούμε στο να λέμε ότι ‘είναι δύσκολος ο αγώνας λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας’».

Αναφέρθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ, λέγοντας ότι όταν ξεκινούσε ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτέλεσμα, «αλλά, ναι, μας έδειξαν τον τρόπο και εμείς ακριβώς ακολουθούμε αυτή την πορεία». Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν.

«Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από μια νέα προσέγγιση, που επιθυμούμε η ΕΕ να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί θεωρούμε ότι ναι, μπορεί και έχει εκείνα τα κίνητρα, ώστε να οδηγήσει σε σπάσιμο του αδιεξόδου, επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε και αυτό θα πράξουμε μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy