Η ηγεμονία του δολαρίου κινδυνεύει από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία του δολαρίου καθώς οι στοχευμένες χώρες αναζητούν εναλλακτική λύση, τόνισε την Κυριακή η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Υπάρχει κίνδυνος όταν χρησιμοποιούμε οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με τον ρόλο του δολαρίου, με την πάροδο του χρόνου να υπονομεύσει την ηγεμονία του δολαρίου», δήλωσε η κ. Γέλεν στο CNN.

«Φυσικά, δημιουργεί την επιθυμία από την πλευρά της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν να βρει μια εναλλακτική λύση», είπε στον Fareed Zakaria του δικτύου σε συνέντευξή της. «Αλλά το δολάριο χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο νόμισμα για λόγους που δεν είναι εύκολο για άλλες χώρες να βρουν μια εναλλακτική με τις ίδιες ιδιότητες».

Οι ισχυρές αγορές κεφαλαίου των ΗΠΑ και το κράτος δικαίου «είναι απαραίτητα σε ένα νόμισμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για συναλλαγές», πρόσθεσε.

«Και δεν έχουμε δει καμία άλλη χώρα που να έχει τη βασική… θεσμική υποδομή που θα επέτρεπε στο νόμισμά της να εξυπηρετεί τον κόσμο έτσι», σημείωσε.

Η κ. Γέλεν είπε ακόμη ότι οι κυρώσεις είναι ένα «εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο», πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως «ένας συνασπισμός εταίρων που ενεργούν από κοινού για να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας, η κ. Γέλεν είπε ότι «η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί στο τι μπορούμε να κάνουμε με τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και συζητάμε με τους εταίρους μας τι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy