Δημοσκόπηση Reuters: Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός η μεγαλύτερη ανησυχία

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός παραμένει η μεγαλύτερη οικονομική ανησυχία για φέτος, παρά το ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, βρίσκονται στο τέλος ή κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Reuters με συμμετοχή οικονομολόγων οι οποίοι αναβάθμισαν επίσης τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το 2023, σε σχέση με τις προβλέψεις τους πριν τρεις μήνες.

Με την παγκόσμια οικονομία να έχει μέχρι στιγμής καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν για φέτος, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες προβλέπεται ότι θα ξεφύγουν από μια πλήρη ύφεση ή θα ξεφύγουν από μια ρηχή ύφεση, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα περιορίσουν την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Οι μέσες προβλέψεις για την πλειοψηφία των 45 οικονομιών που καλύπτονται στην έρευνα αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου Ιανουαρίου.

Η έρευνα καθόρισε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% για το 2023, από 2,1% που αναμενόταν πριν από τρεις μήνες, αλλά κάτω από την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 2,8%.

Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης αναβαθμίσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Οι μέσες προβλέψεις αυξήθηκαν για πέραν των δύο τρίτων των 45 οικονομιών που περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση και οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι προετοιμάζονται ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προβλέψεις τους και όχι να κινηθεί χαμηλότερα από αυτές.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων, 207 από τους 268, οι οποίοι απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση, ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την άποψή τους για τον πληθωρισμό το 2023 είναι αυτός να κινηθεί υψηλότερα από ό,τι αναμένουν. Μόλις 61 είπαν ότι θα μπορούσε ο πληθωρισμός να είναι χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο.

“Το μεγάλο μακροοικονομικό ερώτημα της ημέρας είναι πόση αδυναμία θα χρειαστεί να επιδείξει η οικονομία για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός. Το θέμα μας είναι ότι έχει σημειωθεί περιορισμένη μόνο πρόοδος στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού χωρίς σχεδόν κανένα πραγματικό πόνο”, δήλωσε ο Ίθαν Χάρις, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών στην Bank of America Securities.

«Ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να κοιτάξουν προς μια πιο φυσιολογική περίοδο, χρειάζεται πρώτα να γίνει η επανεξισορρόπηση», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα οποία δεν καταδεικνύουν επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, βρίσκονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση της πολιτικής των ΗΠΑ η οποία θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Όταν ερωτήθηκαν για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα, μια μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων, 94 από τους 176, επέλεξαν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι υπόλοιποι 82 επέλεξαν την οικονομική αναταραχή.

Η Fed αναμένεται να προβεί σε μια τελική αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης, τον Μάιο και στη συνέχεια να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του 2023, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά παρόμοιο ποσοστό την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια να το αυξήσει εκ νέου τον Ιούνιο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να αυξήσει το επιτόκιο της τον Μάιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy