Χρ. Κληρίδης: Τα δισεκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών δεν είναι η Κύπρος που τα έχει μασήσει αλλά χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία

"Μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το Λονδίνο είναι η Μόσχα της Βορείου Ευρώπης αλλά επειδή αυτές είναι χώρες δυνατές ξεφεύγουν της κριτικής".

"Μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το Λονδίνο είναι η Μόσχα της Βορείου Ευρώπης αλλά επειδή αυτές είναι χώρες δυνατές ξεφεύγουν της κριτικής".

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης ανέφερε ότι oι κυρώσεις των Αγγλοαμερικανών αφορούν κυρίως δραστηριότητες, οι οποίες έλαβαν χώρα προτού γίνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το Λονδίνο είναι η Μόσχα της Βορείου Ευρώπης αλλά επειδή αυτές είναι χώρες δυνατές ξεφεύγουν της κριτικής".Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ ο Χρ. Κληρίδης διαφώνησε με τις αναφορές του τύπου ότι η Κύπρος είναι η Μόσχα της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζοντάς τις ως αναληθείς.

Τόνισε ότι τα δισεκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών δεν είναι η Κύπρος που τα έχει μασήσει αλλά χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία , σημειώνοντας ότι “μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το Λονδίνο είναι η Μόσχα της Βορείου Ευρώπης αλλά επειδή αυτές είναι χώρες δυνατές ξεφεύγουν της κριτικής”.

“Δεν λέω ότι πρέπει να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με τους δημοσιογράφους της Guardian που τα γράφουν αλλά πρέπει να μπει το θέμα στην ορθή του διάσταση και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Κύπρος συμμορφωνόταν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις”, πρόσθεσε.

Γίνονται όλοι έλεγχοι από τα εποπτικά σώματα και υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις κυρώσεις, κάτι το οποίο βεβαίως αποτελεί ποινικό αδίκημα, ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Τόνισε ότι πρέπει να διορθωθεί αυτή η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο.

 

Τόνισε ότι «εάν διαβάσετε τα δημοσιεύματα στην Guardian θα προσέξετε ότι στη μία τουλάχιστον των περιπτώσεων επικεντρώνονται σε δραστηριότητες του 2014 με 2017, όταν δεν υπήρχαν τότε κυρώσεις. Το ίδιο και για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, όσα αναφέρονται σε άλλο δημοσίευμα της Guardian είναι και πάλι πριν την εισβολή». Για την περίπτωση του «Αμπράμοβιτς, σημείωσε ότι έκανε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Βρετανία. Οι Βρετανοί πήραν αυτά τα δισεκατομμύρια.  Το ίδιο και ο Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία στη Βρετανία και η διαχείριση έγινε μέσα από ένα νόμιμο σύστημα. Τώρα κατηγορούν την Κύπρο ότι είναι η Μόσχα της Μεσογείου».

Επεσήμανε ότι δεν τους έχουν δοθεί στοιχεία για παραβιάσεις από Κύπριους δικηγόρους, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις μπήκαν για να αποδομήσουν το σύστημα διαχείρισης των περιουσιών αυτών των δύο ολιγαρχών, το οποίο έγινε πριν τη ρωσική εισβολή.

Εξήγησε ότι αν και οι κυρώσεις αφορούν μόνο σε ΗΠΑ και Βρετανία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα συμπλέει με το αγγλοαμερικανικό σύστημα και παγοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία, αν και δεν έχει νομική υποχρέωση.

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει όντως παραβιάσεις, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση. Σε άλλες περιπτώσεις, είχαμε πληροφόρηση και καταγγελίες και από τις πρεσβείες και κάναμε τους ελέγχους μας. Μέσα από αυτούς τους ελέγχους διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πλήρης συμμόρφωση των δικηγορικών γραφείων με τις κυρώσεις, εκτός από μία δύο περιπτώσεις που τελούν υπό διερεύνηση.  Εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παραβίαση, θα εφαρμοστούν οι νενομισμένες κυρώσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy