Ακίνητα €1,6 δισ στη αγορά από τράπεζες και ΕΔΔ, σύμφωνα με Ask Wire

Περισσότερα από επτά χιλιάδες ακίνητα η αξία των οποίων αγγίζει το €1,6 δισ. βρίσκονται αυτή την ώρα διαθέσιμα στην αγορά από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων (ΕΔΔ), σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Ask Wire.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η fintech εταιρεία ανάλυσης δεδομένων ακινήτων αξιοποίησε, για το σκοπό αυτό, το εξειδικευμένο εργαλείο Real Estate Dynamics (RED). Η ανάλυσή της καλύπτει τον αριθμό, τις αξίες, τον τύπο και την χρονική περίοδο που διατίθενται προς πώληση τα ακίνητα αυτά ανά επαρχία.

Ο αριθμός και η αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα τραπεζών και ΕΔΔ καταδεικνύει το μεγάλο μέγεθος της απομόχλευσης δανείων που έγινε στην Κύπρο μετά τη κρίση του 2013, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ask Wire, διατίθενται προς πώληση 7.101 ακίνητα συνολικής αξίας €1,6 δισ., περίπου.

Τα περισσότερα ακίνητα (42%) συνολικής αξίας €836 εκατ. είναι διαθέσιμα προς πώληση για περίοδο πέραν των δύο χρόνων, ενώ 1.498 ακίνητα αξίας €250 εκατ. διατίθενται προς πώληση για περίοδο 12-24 μηνών. «Ένδειξη ότι για ένα μεγάλο αριθμό ακινήτων, η ρευστότητα στην αγορά είναι περιορισμένη», αναφέρεται.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων προς πώληση (72%) από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι χωράφια και η συνολική τους αξία ανέρχεται στα €786 εκατ. ή 50% της συνολικής αξίας των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων παγκύπρια.

Τα οικόπεδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ακινήτων προς πώληση, καθώς αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου και η αξία τους υπολογίζεται στα €297 εκατ. Τα σπίτια βρίσκονται στην τρίτη θέση σε αριθμό, με 344, με συνολική αξία €121 εκατ. και ακολουθούν τα διαμερίσματα, με 216, συνολικής αξίας €27 εκατ.

Με βάση τα στοιχεία, η Λευκωσία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων με 2.432 ακίνητα, που αντιστοιχούν στο 34% του συνόλου. Η αξία τους ανέρχεται στα €794 εκατ. και υπερβαίνει το 50% της συνολικής αξίας των ακινήτων, που διατίθενται προς πώληση παγκύπρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επαρχία Πάφου, όπου τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης πωλούν 1.656 ακίνητα αξίας €274 εκατ. Ακολουθούν η Λεμεσός με 1.431 ακίνητα αξίας €219 εκατ. και η Λάρνακα με 1.195 ακίνητα αξίας €216 εκατ. Στην επαρχία Αμμοχώστου πωλούνται 387 ακίνητα αξίας €66 εκατ.

Σε δήλωσή του, ο Παύλος Λοΐζου, CEO της Ask Wire ανέφερε ότι «στόχος και σκοπός μας είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή όλων όσων ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων και της ανάπτυξης γης, καθώς με τα εργαλεία τα οποία αναπτύσσουμε, τους παρέχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με ευκαιρίες πωλήσεων, επενδύσεων και ανάπτυξης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy