Qatargate: Επιβάλλεται έρευνα και στην Κύπρο  για να διαφανεί ποιοι χρηματίσθηκαν  από το Κατάρ

Ποιοι επί χρήμασι εξυπηρέτησαν  το Κατάρ για την διοργάνωση του Μουντιάλ και ποιοι με την διαρροή κρατικών εγγράφων στο Αλ Τζαζίρα οδήγησαν την Κύπρο στα τσιγκέλια της διεθνούς διαπόμπευσης;

Ποιοι επί χρήμασι εξυπηρέτησαν  το Κατάρ για την διοργάνωση του Μουντιάλ και ποιοι με την διαρροή κρατικών εγγράφων στο Αλ Τζαζίρα οδήγησαν την Κύπρο στα τσιγκέλια της διεθνούς διαπόμπευσης;
????????????????????????????????????

 

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η λέξη Κατάρ έγινε τις μέρες αυτές συνώνυμη της διαφθοράς. Της  επί χρήμασι  εκδιδομένων συνειδήσεων  πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων. Αποκαλύπτεται το εύρος μιας

Ποιοι επί χρήμασι εξυπηρέτησαν  το Κατάρ για την διοργάνωση του Μουντιάλ και ποιοι με την διαρροή κρατικών εγγράφων στο Αλ Τζαζίρα οδήγησαν την Κύπρο στα τσιγκέλια της διεθνούς διαπόμπευσης;

ακριβοπληρωμένης προπαγάνδας υπέρ των συμφερόντων αυτού του Αραβικού κράτους το οποίο    καθόλου τυχαία θεωρείται το «αδελφάκι» της Τουρκίας. Το Κατάρ   όχι μόνο στο παρελθόν αλλά μέχρι και σήμερα  την «ξελασπώνει» από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ως ανταπόδοση των «καλών υπηρεσιών» που προσφέρει η Τουρκία στο αυταρχικό καθεστώς της Ντόχα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι το Κατάρ, είναι η χώρα που κρατά ακόμη στην εξουσία των Ερντογάν, καθώς έχει διαθέσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την Τουρκική οικονομία.

Όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η νέα οικονομική ενίσχυση του Κατάρ προς την Τουρκία θα είναι ύψους από 8 έως 10 δισ. δολ.

Πριν από περίπου δύο χρόνια η αραβική χώρα ενίσχυσε με περίπου 15 δισ. δολ.την σύμμαχο της Τουρκία.

Μάλιστα, το Κατάρ αναμένεται το σύντομα να στείλει στην Τουρκία περίπου 30 μαχητικά Rafale, προκειμένου οι Τούρκοι πιλότοι να εξοικειωθούν με τα αεροσκάφη για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αντίστοιχα ελληνικά!

Η κορυφή του παγόβουνου;

Η υπόθεση με πρωταγωνιστή το Κατάρ, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Βελγική πρωτεύουσα, δεν είναι η πρώτη και φαίνεται πως δεν θα είναι και η τελευταία. Πολλοί εικάζουν πως η υπό εξέλιξη έρευνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το εάν τελικά εμπλέκονται ή όχι οι συλληφθέντες , θα το αποφασίσει η Βελγική δικαιοσύνη.Έως  τότε  όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό στους Ευρωπαϊκούς κύκλους ότι το Κατάρ και άλλες Αραβικές χώρες, που διαθέτουν πολλά δισ. περίσσευμα, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να «περάσουν» τις θέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο.

Να υπενθυμίσουμε πως  αμέσως μετά την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα περί «περίεργων» μεθοδεύσεων, που οδήγησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αραβικό αυτό κρατίδιο.

Ο αποπνικτικός καπνός και η αποφορά που  δεν έβλεπαν

Σήμερα όταν ευρωβουλευτές και τοπικοί αξιωματούχοι χωρών της Ε.Ε. δηλώνουν πως «έπεσαν από τα σύννεφα» με την υπόγεια δράση του Κατάρ στο ευρωκοινοβούλιο, δεν λένε την αλήθεια. Ο αποπνικτικός καπνός,  η αποφορά της διαφθοράς  και της οσμής του χρήματος ήταν ορατά. Διαχέονταν έντονα στους διαδρόμους τη πολιτικής ελίτ των Βρυξελλών  καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς που έχουν ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων (όπως π.χ. πως βρέθηκε το Κατάρ να είναι η διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ) . Απλά τώρα βλέπουν την φωτιά που φουντώνει στην παρακμασμένη Δύση και συμπαρασύρει την υποκρισία,  τα «δήθεν» και τα «πρέπει» των αξιωματούχων της.

Χαρακτηριστικές ήταν  οι δηλώσεις που έκανε στα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, όταν ρωτήθηκε για το Μουντιάλ στο Κατάρ.

«Η ιδέα της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε… δεν ξέρω κι εγώ τι θερμοκρασία, ήταν πάντα μια τρελή ιδέα και δεν μπορεί πραγματικά να εξηγηθεί διαφορετικά, παρά μόνο με διαφθορά», σημείωνε ο κ. Χάμπεκ, μιλώντας σε εμπορικό συνέδριο στο Βερολίνο. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε αν ο ίδιος θα παρακολουθήσει τους αγώνες, δήλωσε: «Ποτέ άλλοτε δεν είχα τόσο λίγη διάθεση…».

Αυτή η δήλωση από μόνη της θα έπρεπε να ταρακουνήσει τους δήθεν αιφνιδιασμένους σήμερα αξιωματούχους της Ε.Ε. και όσους μοιρολογούν την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και της υπονόμευσης των «δημοκρατικών θεσμών».

Να σημειώσουμε ακόμα πως  οι Γαλλικές αρχές έχουν ανοίξει μεγάλο «φάκελο» και ερευνούν υπό ποιες συνθήκες δόθηκε το Μουντιάλ στο Κατάρ. Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη…

Βίζα χωρίς προβλήματα

Το βασικό αίτημα του Κατάρ στην Ε.Ε. ήταν να δοθεί βίζα  και καθεστώς Σέγκεν  για να μπορούν οι πολίτες του κρατιδίου να επισκέπτονται χωρίς προβλήματα, σχεδόν ελεύθερα, τις χώρες της Ε.Ε.

Τώρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αναμένεται η υπόθεση της βίζας να εξεταστεί εκ νέου από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Όταν το δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα κρεμούσε στα τσιγκέλια της διαπόμπευσης  την Κύπρο !

Στην Κύπρο  πέραν από το να αναμασούμε τις εξελίξεις γύρω από το «Qatargate»  και να επικρίνονται  όσοι φέρονται να τα πήραν χοντρά από το Κατάρ, δεν φαίνεται να έχουμε  καμιά διάθεση για έρευνες. Δηλαδή ποιοι αθλητικοί ή άλλοι παράγοντες λειτούργησαν ως «χειροκροτητές» και κράχτες για να πάρει το Κατάρ το Μουντιάλ και με ποια κριτήρια δεδομένης της εχθρική στάσης αυτού του κρατιδίου κατά της Κύπρου;

Μήπως οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας  δεν ταρακουνήθηκαν ακόμα  από το Qatargate;  Ή απλά θα τρέχουν κατόπιν εορτής μετά  το αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας που διεξάγουν οι γαλλικές αρχές υπό ποιες συνθήκες δόθηκε το Μουντιάλ στο Κατάρ;

Όταν το 2020 το δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα κρεμούσε την Κύπρο στα τσιγκέλια της διεθνούς διαπόμπευσης ξεκίνησε μια ημιτελής έρευνα. Μια έρευνα  που άφηνε έξω από το κάδρο της ποινικής δίωξης τους βουλευτές οι οποίοι διέρρευσαν στο εν λόγω δίκτυο απόρρητα κρατικά έγγραφα.

Πέρασαν τα χρόνια και κανένα θεσμοθετημένο όργανο εκτός από την ΕΔΕΚ δεν ευαισθητοποιήθηκε προκειμένου αυτό το αξιόποινο αδίκημα να ερευνηθεί σε βάθος και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Μόνο η  ΕΔΕΚ και τότε και τώρα

Απορίας άξιο  είναι γιατί μόνο το Σοσιαλιστικό Κίνημα της ΕΔΕΚ  και τότε αλλά και σήμερα εγείρει το ζήτημα της διαρροής  των διαβαθμισμένων εγγράφων στο Καταρινό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Κανένα άλλο κόμμα που κόπτεται για την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς δεν λέει κουβέντα,  ούτε και ζητά την διαλεύκανση του ποινικού αυτού αδικήματος.

Με αφορμή τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και την καθαίρεση της από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου  και τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο που λειτούργησαν οι βελγικές αρχές, η ΕΔΕΚ πριν λίγες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση επαναφέροντας το μείζον αυτό ζήτημα.

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ καλεί «τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, την αστυνομία και τη Γενική Εισαγγελία, να μας ενημερώσουν για το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με την διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων  της Βουλής των Αντιπροσώπων που σχετίζονταν με τις πολιτογραφήσεις, προς τον Al Jazeera, ένα ειδησεογραφικό δίκτυο  που προέρχεται από το Κατάρ.

Από το 2020 που θέσαμε το ερώτημα, εξακολουθεί να μένει αναπάντητο: η διαρροή έγινε για σκοπούς διαφάνειας ή ήταν προϊόν χρηματισμού;»

 

Γιατί άραγε, τα υπόλοιπα κυπριακά κόμματα δεν έχουν θίξει αυτό το ζήτημα προκειμένου    να απομακρυνθούν από τα κεφάλια των  βουλευτών τους  οι όποιες σκιές και υποψίες; Ποιοι προέβησαν σε αυτή την άνομη και ανήθικη πράξη και γιατί  διέρρευσαν απόρρητα κρατικά έγγραφα στο εχθρικό για την Κύπρο Αλ Τζαζίρα;  Επιζητούσαν την διαπόμπευση της Κύπρου για την πάταξη της διαφθοράς ή χρηματίσθηκαν για τις «καλές υπηρεσίες» τους στο Καταρινό τηλεοπτικό δίκτυο;

Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαντήσουν. Και αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία της ΕΔΕΚ που το εγείρει και το επαναφέρει τόσο έντονα. Τα όποια ποινικά αδικήματα πρέπει να ερευνώνται σε βάθος και όχι να κρύβονται επιλεκτικά  κάτω από το χαλί.

Και τα συνδικάτα δεν είδαν δεν άκουσαν

Η  «φωτιά» που ξέσπασε με το λεγόμενο Gatargate,  δεν κινδυνεύει να κάψει  μόνο πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής ευρωπαϊκής σκηνής, στελέχη της Ε.Ε. και της εγχώριας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής  ζωής, αλλά και εκπροσώπους των εργαζομένων διεθνώς.

Μεταξύ  των αξιωματούχων που κρατούνται για το Qatargate είναι ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν επί μακρόν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Διεθνείς οργανώσεις έβλεπαν εκατομμύρια εργαζόμενους να ασφυκτιούν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά τα συνδικάτα και κυρίως η ITUC τηρούσαν άκρα του τάφου σιωπή….

Σύμφωνα με το έγκυρο γερμανικό δίκτυο ZDF, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν και ανατέθηκε στη χώρα το Μουντιάλ.

Ο μακάβριος αυτός απολογισμός δεν τέθηκε στη ζυγαριά της κρίσης όσων επί  χρήμασι φέρονται να εξυπηρετούσαν   το Κατάρ.

Η κατά τον Πτολεμαίο… «Κατάρα…»

Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Πλήνιο,  ο Πτολεμαίος είχε ονομάσει την χερσόνησο της περιοχής ως «Κατάρα» (λατινικά Cataraei).Η ονομασία του κρατιδίου αυτού επικράτησε μέχρι το 18ο αιώνα όπου μετά πήρε την   ονομασία Κατάρ. Η ΚΑΤΑΡΑ αυτή επικρέμεται σήμερα πάνω από την Ευρώπη και ανενόχλητη συνεχίζει τα παίγνια της με την Τουρκία.

 

 

 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy