Ποιος «ενταφιάζει» το κράτος δικαίου της ΕΕ στην Κύπρο;

Του Κώστα Μαυρίδη*

Μια σειρά δικαστικών μαχών ξεκίνησε το 2004 με απόφαση Κυπριακού Δικαστηρίου κι  έληξε οριστικά το 2010 όταν το Δικαστήριο της Ευρ. Ένωσης αποφάσισε τελεσίδικα εναντίον του ζεύγους Όραμς (καθόσον ήταν Άγγλοι πολίτες της ΕΕ) για παράνομη καταπάτηση ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Λάπηθο (Κερύνεια). Η Απόφαση ήταν ένας «σεισμός» που ταρακούνησε «ισορροπίες» δεκαετιών κατοχυρώνοντας οριστικά την ιδιοκτησία στα κατεχόμενα βάσει του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας κι αποδίδοντας ταυτοχρόνως ισχύ στις αποφάσεις Κυπριακών Δικαστηρίων για ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια περιλαμβανομένων των κατεχομένων και καθιστώντας τις δεσμευτικές για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Τουρκία είχε εκφράσει αμέσως την οργή της «για παραγνώριση της πολιτικής πτυχής του κυπριακού» που «υποκινήθηκε από όσους στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν λύση». Τότε, είχαμε αποκαλύψει τα στοιχεία μιας πρωτοφανούς συνωμοσίας (επικοινωνίες, ονόματα και παρεμβάσεις) για επηρεασμό των Δικαστών (Μάιο-Ιούνιο 2009), που συνεχίστηκε και μετά την Απόφαση για να διαγραφεί από την Έκθεση του Γεν. Γραμμ-ΟΗΕ η αναφορά στην Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Πρωτοστάτες της συνωμοσίας ήταν δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ -ο  Πάσκο στη Νέα Υόρκη και ο Ντάουνερ από τη Λευκωσία-, σε συνεργασία με τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, επειδή η Απόφαση επιβάλλει τον σεβασμό του θεμελιακού δικαιώματος της ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα αυστηρά βάσει του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρεμβάσεις και διάφορα νομικά προσχήματα απέτυχαν. Ο χρόνος «αποξένωσης» του ιδιοκτήτη από την περιουσία του, οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό,  η ηλικία του ιδιοκτήτη το 1974, η διάρκεια κατοχής της περιουσίας από τον σφετεριστή κι οτιδήποτε άλλο, απορρίφθηκαν όλα και υπερίσχυσε  η ευρωπαϊκή πλέον νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, μετά την απόφαση-σταθμό, επικράτησε και μια «σιωπηρή» επιχείρηση για ενταφιασμό της Απόφασης, αφού γίνεται συχνά λόγος για το ΕΔΑΔ, αλλά όχι για το υποχρεωτικό κράτος δικαίου της ΕΕ, όπως οριστικά επιβεβαιώθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Τις προάλλες θέσαμε γραπτώς στην ΕΕ,  πληροφόρηση για παράνομη απόκτηση μεγάλου τεμαχίου γης στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά (Κερύνεια) από γερμανική εταιρεία, η οποία οφείλει να σέβεται το κράτος δικαίου της ΕΕ και ιδιαίτερα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ. Επιπλέον, η Ευρ. Επιτροπή οφείλει να μεριμνά (διαθέτει παράρτημα στα κατεχόμενα) για διασφάλιση του σεβασμού της ιδιοκτησίας των ευρωπαίων Κυπρίων πολιτών καθώς και των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ. Το θύμα είναι οι ιδιώτες ιδιοκτήτες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας η κατοχυρωμένη νομιμότητα για θεμελιακά δικαιώματα παραβιάζονται από την γερμανική εταιρεία. Άλλο κράτος θα αντιδρούσε σθεναρά απαιτώντας συμμόρφωση της εταιρείας με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και για αποτροπή τυχόν άλλων καταπατητών από εντός ή εκτός ΕΕ, αλλά επικρατεί εκκωφαντική σιωπή. Τις προάλλες μάλιστα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε την Γερμανία όπου συζήτησε διάφορα θέματα, έκανε δηλώσεις κι έδωσε συνέντευξη στα ΜΜΕ, χωρίς καν αναφορά στο εν λόγω θέμα.

*Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο 

 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy