Άλλη μια επαίσχυντη εκτροπή η συμφιλίωση με την κατοχή

????????????????????????????????????

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

Δεν πιάσαμε ακόμη πάτο…Κατρακυλούμε σ’ ένα βάραθρο που οδηγεί σε ένα

εφιαλτικό τέρμα χωρίς γυρισμό.  Εάν ούτε και τώρα δεν   αφυπνιστούν οι πολλοί εμποδίζοντας  τους λίγους  να ολοκληρώσουν την συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου θα είναι αργά για δάκρυα . Κάποιοι αιρετοί είναι καιρός να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τις  πρόνοιες του οποίου οφείλουν την εκλογή τους. Και εάν δεν συμμορφωθούν με τη νομιμότητα να πάνε στα σπίτια τους.

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης με την κατοχή είναι άλλη μια επαίσχυντη εκτροπή και θα πρέπει να σταματήσουν  εδώ και τώρα εμποδίζοντας τους λίγους να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Δυστυχώς πάντα οι λίγοι έκαναν την ζημιά σε βάρος των πολλών και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε θρηνώντας χαμένες πατρίδες.

Δεν προκάλεσε έκπληξη η πρόσκληση του Δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου προς τον ψευδοδήμαρχο Αμμοχώστου να παρευρεθεί στην Αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Αμμοχώστου. Αυτός ο κύριος δεν χώνεψε ποτέ πως το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε κατηγορηματικά  και τελεσίδικα από το λαό ως μια εκτρωματική λύση που θα εκχωρούσε  στην κατοχική Τουρκία κυριαρχικά δικαιώματα, και θα την αθώωνε από τα εγκλήματα της σε βάρος της Κύπρου.

Τώρα που η Τουρκία επιχειρεί με γοργούς ρυθμούς να εποικίσει την κατεχόμενη Αμμόχωστο, παρά τα απαγορευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον πακτωλό  χρημάτων που διατίθεται για την ανοικοδόμηση της, αντί οι αιρετοί να ρίχνονται στην μάχη για να διασφαλίσουν την νομιμότητα και να αποτρέψουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, κιοτεύουν . Επιχειρούν να συμφιλιωθούν με την κατοχή και τους παράνομους εκπροσώπου της, θεωρώντας μάλιστα και ως θετική εξέλιξη την αποδοχή του παράνομου τ/κ δημάρχου Αμμοχώστου να παρευρεθεί στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.

Φαίνεται πως ο κ. Σίμος Ιωάννου δεν έχει αντιληφθεί το ατόπημα του και προσπαθεί να εμφανίσει τον ψευδοδήμαρχο Αμμοχώστου ως νόμιμα εκλεγμένο λέγοντας πως:

«Ο τουρκοκύπριος δήμαρχος τώρα έχει εκλεγεί και ανήκει στο τ/κ ρεπουμπλικανικό κόμμα CTP. Με τον προηγούμενο δεν είχε καμία σχέση ούτε ήθελε να έχει. Είχαμε μια-δυο συναντήσεις μαζί του και του έχουμε προτείνει να παρευρεθεί και την δέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση».

Τι λέει ο άνθρωπος; Με βάση ποιο σύνταγμα εκλέχτηκε και ποια νομιμότητα έχει; Μήπως δεν έχει εκλεγεί με το «σύνταγμα» του ψευδοκράτους το οποίο ενσωματώνονταν  στο σχέδιο Ανάν; Και τι θα πει ότι ο ψευδοδήμαρχος ανήκει στο CTP ; Και ο Ταλάτ ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα αλλά επέμενε στη λύση δύο κρατών και ήταν μια αξιοθρήνητη μαριονέτα της Άγκυρας όπως και ο νυν κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Υποβαθμίζεται ο  αντικατοχικός χαρακτήρας  

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου δεν νομιμοποιείται να υποβαθμίζει τον αντικατοχικό χαρακτήρα της εκδήλωσης για την Αμμόχωστο. Την στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο κύριος ομιλητής. Η επετειακή αυτή εκδήλωση καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής δεν μπορεί με την απόφαση ενός  ατόμου να μετατρέπεται σε δικοινοτική εκδήλωση και μάλιστα στην παρουσία ενός δημάρχου που έχει εκλεγεί με το λεγόμενο σύνταγμα της «τδβκ» το οποίο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση του Δημάρχου Αμμοχώστου όχι μόνο δεν στέλνει λάθος μηνύματα προς το κατοχικό καθεστώς αλλά δείχνει μια κατάπτυστη προθυμία συμφιλίωσης με την κατοχή και τους δήμιους της Κύπρου.

Πέραν τούτου είναι γνωστές οι προσπάθειες το κατοχικού καθεστώτος για αναβάθμιση  και αναγνώριση.

Ο λεγόμενος Δήμος Κερύνειας, διοργάνωσε συναυλία στην οποία συμμετείχαν Γερμανοί Μουσικοί, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας της κατεχόμενης Κερύνειας με την Γερμανική επαρχία Georgensgmond.

Μόνο η ΕΔΕΚ  αντέδρασε καλώντας το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε διαβήματα καθότι η λεγόμενη «αδελφοποίηση» της γερμανικής πόλης με τον παράνομο «δήμο» Κερύνειας, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ήσσονος σημασίας γεγονός, καθώς προφανώς και αποτελεί μέρος των έντονων τουρκικών προσπαθειών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Βέβαια το ΥΠΕΞ απάντησε όπως απαντά συνήθως λέγοντας πως:

«Οι πληροφορίες διερευνώνται και εάν προκύπτει ζήτημα θα γίνουν ασφαλώς οι δέουσες ενέργειες και παραστάσεις, όπου χρειαστεί». Την συναυλία παρακολούθησε και ο κατοχικός ηγέτης επιβεβαιώνοντας τις ενέργειες του παράνομου καθεστώτος να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία κυρίως με χώρες της Ε.Ε προλειαίνοντας το έδαφος για αναγνώριση.

Και όπως φαίνεται η αναγνώριση είναι προ των πυλών και θα μας βρει να κοιμόμαστε μακαρίως σε ένα λήθαργο του …σφακτού.

Ιδιαίτερα όταν εκ των έσω επιχειρείται η διάσπαση των δυνάμεων που αγωνίζονται υπέρ του διεθνούς δικαίου και τη δικαίωση της Κύπρου.

Ε.Ε.και ΗΠΑ μας δουλεύουν ψιλό γαζί

Μας φτύνουν κατάμουτρα και εμείς ανοίγουμε ομπρέλα νομίζοντας πως ψιχαλίζει. Αυτό είναι το κατάντημα μας . Την ώρα που η Κύπρος ως θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχή θα μπορούσε να σηκώσει ανάστημα και να διαολοστείλει  όλους τους υποκριτές και Φαρισσαίους που αρνούνται επιδεικτικά να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο,  στέκεται σούζα και δέχεται να ικανοποιεί κάθε αίτημα των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούλι Φίσερ, μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι οι  ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα συνεχίσουν να προτρέπουν τα μέρη να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.

«Είχαμε πραγματικά μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουμε για θέματα μεγάλης σημασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, μια τόσο πλούσια ατζέντα, τόσα πολλά θέματα παγκόσμιας και στρατηγικής σημασίας σε θέματα που ξέρω ότι είναι σημαντικά για τους καθημερινούς Κύπριους και προσπαθούμε να δώσουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους ίδιους», είπε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα μετά από τη συνάντηση που έγινε στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής.

«Χρειάζεται να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε από κοινού αυτά τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν και κυρίως πως ενόψει και της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, εντείνουμε τις προσπάθειες για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», ανέφερε.

Λόγια, λόγια του αέρα!

Βέβαια η κα Φίσερ δεν γνοιάζεται αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία η οποία σύμφωνα και με τις θέσεις ψευδοκράτους και Τουρκίας δεν έχουν καμιά προοπτική εάν δεν αναγνωριστεί το παράνομο καθεστώς που σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Σ. Ασφαλείας είναι ένα υποτελές μόρφωμα της Τουρκίας και δεν πρέπει να αναγνωριστεί.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα ενδιαφέρεται περισσότερο η Κύπρος να μπει πιο βαθιά στην αμερικανική εξάρτηση και να μετατραπεί όπως  δυστυχώς και η Ελλάδα σε ένα υποτελές κράτος των ΗΠΑ .Μια μαριονέτα που θα χορεύει στους ρυθμούς και τα θέλω της Αστερόεσσας.

Πόσες κωλοτούμπες δεν έχει κάνει η Κύπρος για να ικανοποιήσει τα θέλω της ελίτ των Βρυξελλών.; Πόσες αποφάσεις δεν υποστήριξε που έρχονταν σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα ; Και όμως καμιά ουσιαστική κίνηση ούτε από τις ΗΠΑ μήτε  από Ε.Ε. υπέρ της Κύπρου για την  απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή.

Και σαν κεράσι στην τούρτα έρχονται κάποιοι αιρετοί να παραχωρήσουν αυθαίρετα νομιμότητα σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τι λέει η ηγεσία του ΑΚΕΛ για την επαίσχυντη απόφαση του δημάρχου Αμμοχώστου να προσκαλέσει τον ψευδοδήμαρχο Αμμοχώστου στην αντικατοχική εκδήλωση. Γιατί ο κ. Ιωάννου έχει εκλεγεί  με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ και σίγουρα δεν ενεργεί αυτόβουλα ή τουλάχιστον χωρίς συνεννόηση.

Σ.Σ.Το άρθρο γράφτηκε προτού ανακοινωθεί η απόφαση του ψευδοδημάρχου Αμμοχώστου να μην παραστεί στην αντικατοχική εκδήλωση και προτού προβούν στις απαράδεκτες δηλώσεις τους η  Πρόεδρος της Βουλής και  οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, στην Daily.Cy